Laatste Nieuws


Spelen als Frenkie de Jong, op het veld van RKASV in Maastricht

30 mei 2021

 

Spelen als Frenkie de Jong, op het veld van RKASV in Maastricht

Doelpunt! Jonge spelertjes spiegelden zich bij RKASV aan hun helden tijdens het Oranjefestival.

Afbeelding: Annemiek Mommers

 

Jonge Oranje Leeuwen en Leeuwinnen waanden zich zaterdag op de velden van RKASV Frenkie de Jong en Shanice van de Sanden.

De Maastrichtse vierdeklasser is één van de eerste clubs in Nederland die het Oranjefestival omarmt.

Op de velden van de Maastrichtse voetbalvereniging RKASV verschenen zaterdag 29 mei om 10 uur de allerjongsten aan de aftrap van het Oranjefestival.

Ze speelden onder andere potjes van vier tegen vier, met vast en zeker een van hun Oranjehelden in het achterhoofd.

Noël Pluijmen (10) straalt. Frenkie de Jong is zijn favoriete speler van het grote ‘Oranje’. ,,Ik vind het leuk om weer met mijn vriendjes te kunnen voetballen’’, zegt hij tijdens de pauze, een glaasje limonade in zijn hand.

Zijn vader werkt voor een snackfabrikant en regelt frikandellen voor de kinderen.

 

Campagne

De KNVB startte 29 maart met de landelijke campagne voor de Oranjefestivals.

Een track van rapper Snelle met de titel ‘Limonade’ met bijbehorende video verscheen online. In de clip schitteren de coaches Frank de Boer en Sarina Wiegman.

Ook Georginio Wijnaldum en Donny van de Beek ontbreken niet.

De video beoogt kinderen warm te maken voor voetbaldagen bij amateurclubs.

Aanmeldingen stromen binnen. Zo ook van RKASV.

Met de campagne wil de KNVB bijdragen aan de werving van nieuwe jeugdleden (tussen de 4 en 12 jaar), na een periode van stagnatie. RKASV telt zaterdag tien nieuwe gezichtjes tussen de 70 kinderen die meedoen aan de ‘Oranje’ voetbaldag.

 

Overbodig

De KNVB voorzag RKASV van hesjes met de voornamen van alle Leeuwen en Leeuwinnen op de achterkant.

Die bleken totaal overbodig. ,,De kinderen zijn zo enthousiast dat ze bijna allemaal een Oranjeshirt dragen’’, zegt RKASV voorzitter Eric Mulkens met een lach.

Hij is te spreken over de inzet van de voetbalbond: ,,Het is een mooie campagne. Je kan zien dat de kinderen het ontzettend naar hun zin hebben.’’ Rudie Pluijmen, verantwoordelijk voor de jeugdafdeling van RKASV, nam de organisatie voor zijn rekening.

 

Weinig nieuwe aanwas

Mulkens meent echter dat er met tien echte nieuwelingen uiteindelijk weinig nieuwe kinderen op het evenement zijn afgekomen. „Ouders mogen niet langs de lijn staan.

Je laat je kind niet zomaar op een nieuwe plek achter.’’ De nieuwe gezichten waren vooral vriendjes van familie van bestaande leden.

Zo was er de 5-jarige Leonore, die graag mee wilde voetballen met haar grote broer Julius (8). Zij kreeg ook aan het eind van de dag een officiële oorkonde, ondertekend door de bondscoaches.

Zij en haar broertje straalden. Mulkens: „Alleen al daarom is het een geslaagde dag.”

 

door Rick Lemmens Dagbald de Limburger